Thursday, November 20, 2008

Ukhuwah

Assalamualaikum dan salam revolusi,
Media arus perdana, sering melaporkan mengenai salah laku, kes2 sosial dan moral, pelanggaran etika dan sebagainya. Masyarakat didedahkan dgn pelbagai permasalahan di keliling kita dan sbg individu yg bertanggungjawab, kita mestilah pandai menilainya. Malang sekali, kita kurang budaya "berfikir", kita lebih banyak menerima dari bersifat kritis. Mungkin salah satu sebabnya, sistem pendidikan kita yg bercorak sedemikian rupa. Jadi, masyarakat kurang berfikir, kurang membaca (yg dimaksudkan adalah bacaan ilmiah bukan karya picisan) dan ada juga yg tidak peduli langsungDalam masyarakat, majoritinya lebih byk menghukum dari memberi panduan, lebih byk mengkritik dari memberi usul dan lebih byk menghina dari memberi tunjuk ajar. Persoalanya, mengapa begini jadinya?
Apakah nilai masyarakat kita sekarang? Mudah. Materialist! Kehidupan moden tambahan selepas kolonialisme, menjadikan negara kita terkongkong dalam sistem kapitalis. Menyebabkan masyarakat brsifat egois, materialistik, kurang penerapan unsur spiritual. Jelas dalam budaya masy kita sekarang, kebendaan menjadi ukuran kebahagian, material menjadi "tuhan" yg disanjung, harta yg byk adalah matlamat utama masy. Tidak salah mengumpul harta, cuma haruslah difahami bahawa harta itu bukan milik mutlak, hanya duniawi semata-mata.
Kelebihan yg ada pada diri, sering kita agung2kan, dgn menghina individu lain yg punya "kekurangan". Adakah kelebihan yg ada pada diri kita itu menjadikan kita "melebihi" makhluk2 lain di dunia ini? Ini juga salah satu penyakit masy kita, kita mudah lupa bahawa kelebihan itu bukanlah utk bermegah2 tp utk membantu org lain yg memerlukan.
Semua permasalahan di atas, hanya dpt di atasi melalui penerapan agama seterusnya menjadikan agama sebagai "intipati" utama dlm diri masing2. Tahu sahaja tidak mencukupi, tetapi kena juga di praktikkan dlm kehidupan. Agama bukan sekadar perhiasan diri, tetapi lebih kepada "makanan" rohani yg sebati di dalam tubuh. Oleh itu, apa yg menjadi keutamaan di sini adalah, "ukhuwah" (hubungan) di dalam masyarakat. Berfikir dlm kerangka kemantapan ukhuwah Islamiyah, ukhuwah di kalangan masyarakt pelbagai kaum dan agama. Mungkin kita kurang tahu mengenainya, bahawa hubungan yg baik ini akan membawa kepada masa depan yg lebih berwawasan.

Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda :
Yang bermaksud: "Mahukah kalian aku tunjukkan amal yang lebih besar pahalanya dari solat dan puasa?" Tanya Rasulullah kepada para sahabat. "Tentu sahaja." Jawab mereka. Rasulullah menjawab, "Menyambungkan persaudaraan yg putus, mempertemukan kembali saudara-saudara yg terpisah, menjambatani berbagai kelompok dalam Islam dan mengukuhkan ukhuwah di antara mereka adalah amal soleh yg besar pahalanya. "Barangsiapa yg ingin dipanjangkan usianya dan dibanyakkan rezekinya, hendaklah ia menyambungkan persaudaraan."

- Jalaluddin Rakhmat, Islam Aktual -

Maka dgn ini, marilah kita berfikir adakah selama ini kita mempraktikkan saranan Nabi Muhammad junjungan kita ini? Atau kita hanya sekadar mempraktikkan ajaran Islam mengikut kepentingan peribadi mahupun yg hanya menguntungkan diri sendiri sahaja, dgn mengabaikan maslahat masy?
Di manakah kita berdiri selama ini? Di kalangan org yg membina "jambatan" ukhuwah atau bersama kalangan yg cuba meruntuhkanya? Marilah kita renungkan bersama-sama buat seketika.

Sekadar berkongsi pandangan dan ingin betulkan diri juga.

No comments: